Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Περιγραφή εμπειρίας από τη μετακίνηση στη Μάλτα (οργανισμός υποδοχής: ΕΤΙ)



Εκπαιδευτικός που συμμετείχε από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας: Παπαδοπούλου Γεωργία, Εικαστικός (ΠΕ08)

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «Empowerment in ICT Skills – Making Use of Technology Tools» του κύκλου προγραμμάτων «ICT Skills and Technology Enhanced Learning Courses» του ETI Malta (Executive Training Institute) υλοποιήθηκε στον Άγιο Ιουλιανό της Μάλτας, στις 18 – 24 Απριλίου 2016, στα πλαίσια του  Erasmus+, στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας με τη δράση «Μαθησιακή Κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης», με κωδικό 2015-1-EL01-KA101-013386  και  με τίτλο «Το Μουσικό Σχολείο της Ευρώπης του 21ου αιώνα ως κοιτίδα καινοτομίας, δημιουργικής σκέψης, πολιτισμού και αξιών». 

Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση της ικανότητας εισαγωγής ποικίλων εργαλείων που βασίζονται στην τεχνολογία σε περιβάλλοντα μάθησης για εκπαιδευτικούς λόγους, μέσα από την ανάπτυξη σχεδιαστικών δεξιοτήτων για τη δημιουργία και επεξεργασία ιστοσελίδων και ιστολογίων και την εξάσκηση ποικίλων πρακτικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χρήση διαφόρων  ελεύθερων εφαρμογών (freeware) που διατίθενται ως εκπαιδευτικά εργαλεία, καθώς και την ανάπτυξη της γνώσης για το χειρισμό της διαμεσολαβημένης επικοινωνίας  μέσω υπολογιστή με την ενσωμάτωση διαφορετικών εργαλείων στα παραγόμενα project (διαδικτυακούς χώρους συζήτησης, avatar, παιχνίδια, ασκήσεις, βίντεο κλπ).  

Επιπλέον στόχος ήταν η ανάπτυξη γλωσσικών  δεξιοτήτων μέσω της συνεχούς επικοινωνίας στην Αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και κατά τη διάρκεια των συνεργατικών εργασιών, μέσα από την ευρεία χρήση ιστοσελίδων που είναι γραμμένες στην ίδια γλώσσα και χρησιμοποιούν εξειδικευμένο τεχνικό λεξιλόγιο. Το κοινωνικό πρόγραμμα και οι προαιρετικές κοινωνικές δραστηριότητες πολιτισμικού χαρακτήρα που παρείχε ο οργανισμός υποδοχής, παρείχαν επίσης επιπλέον διείσδυση στη γλώσσα και ευκαιρίες επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων με τους άλλους συμμετέχοντες.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 10 εκπαιδευτικοί από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Γερμανία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Πολωνία, Βουλγαρία. Η συνεργασία των εκπαιδευτικών και η υλοποίηση των εργασιών υπήρξε άψογη, ενώ η ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία της κάθε χώρας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Έγινε επίσης ανταλλαγή στοιχείων επικοινωνίας των εκπαιδευτικών για τη δημιουργία ενός δικτύου για μελλοντικά σχέδια και πιθανές συμπράξεις, καθώς και για ανταλλαγή επιπλέον πληροφοριακού υλικού για online εφαρμογές, οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με το πρόγραμμα και δειγμάτων καλών πρακτικών χρήσης ΤΠΕ στην εκπαίδευση. 

Αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων:

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Απριλίου 2016
9.00 – 10.30 CMC: Διαμεσολαβημένη επικοινωνία μέσω υπολογιστή
11.00 – 12.30 Blogs: Χρήσεις και μαθησιακές δυνατότητες σχεδιάζοντας ένα ιστολόγιο (blog)
13.00 – 14.30 Δημιουργώντας ένα ιστολόγιο (blog)

ΤΡΙΤΗ 19 Απριλίου 2016
9.00 – 10.30 Μετάδοση μέσω βίντεο (Podcasting) & Ηχογράφηση / Προετοιμασία ήχου για online χρήση
11.00 – 12.30 Techno Tools: Δημιουργώντας Κινούμενη Προβολή Διαφανειών (Animated Slideshows)
13.00 – 14.30 Κατέβασμα (downloading) & Επεξεργασία (editing) Video Clips & Δημιουργία υπότιτλων

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 Απριλίου 2016
9.00 – 12.30 Χρήση των Authoring Tools  για τη δημιουργία online ασκήσεων αντιστοίχησης, τοποθέτησης κειμένων στη σωστή σειρά, συμπλήρωσης κενών και πολλαπλής επιλογής
13.00 – 14.30 Κοινωνικό πρόγραμμα

ΠΕΜΠΤΗ 21 Απριλίου 2016
9.00 – 10.30 Πώς να σχεδιάσετε τη δική σας ιστοσελίδα
11.00 – 12.30 Δημιουργώντας μια ιστοσελίδα
13.00 – 14.30 Δημιουργώντας ένα Avatar

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Απριλίου 2016
9.00 – 10.30 Techno Tools: Καταγραφή βίντεο από την οθόνη του υπολογιστή
11.00 – 12.30 Ενσωμάτωση RSS Feeds & Διαδικτυακός Χώρος Συζήτησης (Chatroom)
13.00 – 14.30 Εργασία Project & Αξιολόγηση του προγράμματος

Η συνολική διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος ήταν 21 ώρες. Η εκπαιδευτικός παρακολούθησε επίσης τα προαιρετικά κοινωνικά προγράμματα (ξεναγήσεις πολιτισμικού και ιστορικού χαρακτήρα σε ιστορικές πόλεις και ιστορικά και φυσικά μνημεία της Μάλτας) που προσέφερε ο οργανισμός υποδοχής.  

Με τη λήξη του προγράμματος απονεμήθηκαν στους συμμετέχοντες πιστοποιητικά παρακολούθησης και πιστοποίηση Europass.










Παρουσίαση του προγράμματος σε animated slideshow:

Music School of Kalamata - ETI Malta - Erasmus plus from gioula p on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου